Man kan ju lita på bankerna. Eller?

Med jämna mellanrum så rapporterar stora nyhetsmedier om att det är tid att binda sina bostadslån. Och det är en relevant fråga för väldigt många, så det är inte så konstigt att man gör nyheter av eventuellt höjda boendekostnader. Det konstiga ligger i att de experter man använder som källa och rådgivare, är bankernas egna ekonomer. Att det blivit accepterat för en part som har en av sina största intäkter i en fråga, även får komma med råd i densamma utan att bli motsagd, visar på 2 problem:
1. Svenska journalister i allmänhet, oavsett media, är inte kompetenta nog att rapportera i ekonomiska frågor.
2. Bankernas roll som kommersiella aktörer med ett slags myndighetsmandat, är helt uppåt väggarna.

Framför allt det senare oroar mig, får ibland får jag en känsla av att man har glömt bort att vi pratar med kommersiella aktörer. När senast intervjuade man någon kommunikationsansvarig på Volvo om det var dags att köpa en ny bil, någon på SAS om det var läge att resa lite mer eller frågade någon på ICA om det inte var dags att investera i lite mat? Naturligtvis gör man inte det, då det ju vore rent löjeväckande fånigt att fråga något så ledande till personer som helt uppenbart har egen vinning i frågan. Men när det kommer till räntor, så litar man alltså så mycket på bankerna och deras omtanke över den svenska medborgarens ekonomiska hälsa att man frågar deras egna chefsekonomer. Inga skugga dock över dessa personer. Jag är övertygad att dom på alla sätt är ytterst kompetenta, men det som är rätt och sant för dom och deras verksamhet, inte behöver vara det för deras kunder och konsumenten i allmänhet. Framför allt inte när man pratar om framtiden, alltså om förväntningar av olika slag som ska infrias utifrån olika ekonomiska perspektiv.

Så varför blir det då såhär? Det är knappast så att vi saknar ekonomer att prata med i det här landet, men dom har helt uppenbart inte har letat sig in i redaktionernas rolodextrar ännu. Eller är det så enkelt att man inte bryr sig om vilken part man använder sig av, bara man har någon som är hyfsat välkänd och ser bekant ut? Jag har ingen aning, men jag vet helt säkert att nästa gång det rapporteras att det är dags att binda räntan, så kommer jag ännu en gång att göra tvärt om.

Annonser

0 Responses to “Man kan ju lita på bankerna. Eller?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 12 andra följare

Twitter-uppdateringar

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Annonser

%d bloggare gillar detta: