Typiska och otypiska vildsvinshundar

Vildsvin är tuffa djur för jakthundar att träffa på i skogen. De flesta jyckar har inte nog med mod (dådkraft) att spåra upp gris och än mindre att sedan skälla den. För några år sedan spreds därför den felaktiva bilden att man skulle använda hundar med mycket skärpa för att jaga gris, men inget kan vara mer fel. En för skarp hund går nämligen för nära och i slutändan så vinner alltid grisen mot en sån hund. Vinner kanske inte är rätt uttryck, för det som händer är att grisen attackerar hunden och att den i många fall dör. Hunden, å sin sida, ska absolut inte attackera grisen. För er som inte het hur jakt med drivande eller ställande hundar fungerar, så är det inte så att hunden på något sätt får bita på viltet. Såna hundar ska inte jaga alls för dom är det man kallar för överskarpa.

På dom här filmerna så ser vi när Bino och Gaston har fått stopp på en galt i ett hägn. Självklart är det inte att jämföra med riktig jakt, då den här grisen är lite hundvan, men det är inte svinet man ska titta på utan hur hundarna beter sig. Gaston är en Griffon Nivernais, en fransk vildsvinsspecialist. Han har en kropp och päls som är perfekt för att jaga gris och ett lynne med mycket dådkraft och lite skärpa, vilket är perfekt för en vildsvinshund. Den andra hunden är en mer udda karaktär och visar väl att huruvida man är en grishund eller inte har mer med anlag än ras att göra. Beaglen är ju i Sverige mest känd som en hund för harjakt, men används på andra ställen i världen på en rad olika vilt. I det här fallet har det visat sig att hon har väl så mycket dådkraft att klara av att båda hitta, driva och skälla gris utan att för den sakens skull bli dumdristig.

Nu är det ju så att alla goda ting är 3, så vi har ju också Slovensky Kopov valpen Alvin som har anlag att bli en riktig hejare på gris han med om några år, men än så länge får han nöja sig med att jaga klövar i ett snöre.

Annonser

0 Responses to “Typiska och otypiska vildsvinshundar”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 12 andra följare

Twitter-uppdateringar

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Annonser

%d bloggare gillar detta: