Alla ska tycka och gör tyvärr det

Plannerfavoriten och knäppskallen H. L  Mencken sa: ”For every complex problem, there is an answer that is clear, simple and wrong” och det är idag mer sant än någonsin. För i takt med att vi alla förväntas befinna oss på sociala media, så har det här med tyckande blivit komplicerat.  Vi förväntas nämligen att ha en åsikt om precis allt. Att vilja ta redan på mer innan man yppar sin ståndpunkt är hopplöst ute. Och alla får tycka som dom vill, men när vi blir tvingade att ta ställning till saker vi inte vet något om så kan det bli lite tokigt. Inte sällan blir då själva formulerandet av åsikten vi tar ställning till viktigare än åsikten själv. Vitsiga hugskott får större spridning än genomlysande resonemang. En annan stor tänkare, Homer Simpson, summerade den problematiken så här:”Its true because its funny”.

Det har alltså blivit viktigare att vara rolig än att vara korrekt. Och då ingen vill framstå som tråkig, så rättar vi oss i de roligas led. Dessvärre med resultatet att även goda syften idag drivs på av en ren och skär mobbingmentalitet. Vi har så bråttom att vara goda, att vi blir onda av bara farten.

I vår iver verkar vi dock glömt bort att en viktig del av tyckandet är ansvar. För om jag tycker något och förmedlar min tanke så är jag även ansvarig för konsekvenserna av denna åsikt, även om jag ”bara” delar med mig av någon annans. En re-tweet eller en delad statusuppdatering är att ta ställning i en fråga, om än via någon annans ord. Och när många tycker samma sak är det lätt att glömma betydelsen av att fåtalet faktiskt måste få ha sin åsikt dom med, även om den är ”fel”. Förtryck har genom historien aldrig upphört genom att man förtryckt förtryckaren, oavsett hur rättfärdigt syftet må ha varit. Och det ändrar inte nya kommunikationssätt på, hur sociala dom än är.

Annonser

0 Responses to “Alla ska tycka och gör tyvärr det”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 12 andra följare

Twitter-uppdateringar

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Annonser

%d bloggare gillar detta: